
Te-ai uitat cu atentie la bijuteria ta preferata din argint, daca este sau nu placata cu rodiu? Daca nu este placata cu rodiu, argintul chiar si de cea mai inalta puritate isi schimba culoarea intr-o nuanta galbuie, sau se oxideaza si nu mai arata frumos. Trebuie curatat frecvent, pentru ca nu il poti purta asa innegrit. Rodiul este un metal pretios din grupa platinei, cu o culoare alb-argintie usor spre gri, cu o duritate ridicata. Acest metal nobil nu formeaza oxizi si nu este atacat de cei mai multi acizi. Rodiul este considerat cel mai rezistent in a-si mentine culoarea si cel mai rezistent la coroziune. Nu e surprinzator faptul, ca rodiul este cel mai scump metal, pretul rodiului este uneori de 4 ori mai mare decat al platinei si de 9 ori mai mare decat al aurului. Din cauza pretului ridicat, bijutierii nu produc bijuterii din rodiu, dar il folosesc pentru placarea bijuteriilor din aur sau din argint. Datorita duritatii sale foarte ridicate, rodiul este aplicat prin galvanizare sau prin vaporizare ca strat de acoperire a unor instrumente optice, sau pe bijuterii din aur alb sau platina pentru a le conferi acestora un aspect alb lucios. Rodiul este utilizat si pentru premii si onoruri, sau pentru a simboliza bogatia, atunci cand metalele pretioase obisnuite – argintul, aurul sau platina – sunt considerate ca insuficiente. Guinness Book of World Records i-a decernat lui Paul McCartney in 1979 un disc acoperit cu rodiu ca premiu pentru autorul de melodii si artistul cu cele mai mari vanzari din istorie. Argintul folosit la fabricarea bijuteriilor este in aliaj cu un alt metal, cel mai des cupru. Acest tip de aliaj este accesibil pentru bijutieri si se modeleaza usor pentru realizarea celor mai fine si celor mai complicate modele de bijuterii. Dezavantajul, insa il constituie reactia acestui metal cu oxigenul din aer. Aceasta interactiune creeaza pete intunecate si innegrirea bijuteriilor din argint. Bijutierii au descoperit avantajul acoperirii bijuteriilor din argint cu rodiu pentru a preveni aceste reactii. Stratul fin de rodiu apara bijuteria de oxidare, adica impiedica innegrirea, bijuteria ramane stralucitoare si splendida mai mult timp decat te astepti. Placarea bijuteriilor cu rodiu nu este doar pentru a apara bijuteria ta de innegrire, dar si pentru a preveni schimbarea culorii bijuteriei la interactiunea cu unii compusi chimici din compozitia cosmeticelor, a parfumurilor si a detergentilor. Industria chimica, cosmetica si de parfumerie evolueaza si apar substante noi, care nu existau pe vremea cand bunicile noastre purtau bijuterii din argint simplu.
Placarea cu rodiu confera rezistenta bijuteriei, protejeaza bijuteria de microabraziuni, mici deteriorari. Rodiul confera bijuteriei din argint aspectul de aur alb. Toate bijuteriile din aur alb sunt placate cu rodiu. Bijuteriile din argint placate cu rodiu sunt mult mai accesibile ca pret decat bijuteriile din aur alb. Un alt avantaj important al rodiului este faptul ca este un metal hipoalergenic, adica nu provoaca reactii de hipersensibilitate a pielii prin inrosire sau aparitia de iritatii. Oamenii fac deseori alergie la nichel, care intra uneori in compozitia bijuteriilor din argint simplu si aur. Este indicat sa cumperi bijuterii pentru copii cercei din argint placat cu rodiu sau cercei din aur alb.
Cumpara bijuterii din argint placate cu rodiu. Rodiul este un metal mai scump decat argintul, placajul cu rodiu reprezinta un un strat protector excelent pentru o bijuterie deosebita.
