
Martisorul de argint este oferit de 1 martie. Inainte sa se raspandeasca traditia de a oferi bijuterii cu simbolul potcoava, cosar, sau trifoi cu patru foi din argint, cel mai vechi accesoriu pentru aceasta ocazie este un banut de argint decorat cu snur format din firul si firul rosu.
Am sa va povestesc in acest articol de ce martisorul de argint este cel mai potrivit pentru a fi daruit odata cu inceputul primaverii. Si am sa incep cu o istorie scurta a martisorului.
Inca de la inceputul secolului al XIX-lea, taranii puneau copiilor (fete si baieti) martisoare la mana, in piept sau la gat de 1 Martie. Martisorul era format negresit din firul impletit alb-rosu de care se agata un banut de argint. Era deci un martisor de argint.
Firul alb-rosu are multiple semnificatii si este povestit si explicat in multe legende. Deducem din majoritatea ca albul si rosul reprezinta lupta dintre cele doua anotimpuri (primavara si iarna), rosul fiind caldura primaverii si a soarelui, iar albul, zapada si frigul iernii. Martisorul anunta deci, prin snurul lui, sfarsitul frigului si inceputul unui unui nou an agrar. Insa acesta nu era doar o podoaba ce marca un nou inceput. Ci avea un rol protector, prin banutul de argint atasat firului, pentru tarani fiind un soi de amuleta care atragea lucrurile bune la inceput de an agrar. Iata ce spunea George Cosbuc intr-un studiu despre martisor: "Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca."
Vezi mai multe martisoare din argint disponibile acum.
Poate va intrebati de ce banutul era de argint si nu de aur sau alt metal si de ce acest banut era protector? Pentru ca argintul era considerat un fel de metal ocrotitor si pur, fiind inca din cele mai vechi timpuri metalul cu cele mai puternice proprietati curative si protectoare.
Este cunoscut si acceptat stiintific si astazi faptul ca argintul este folosit in vindecarea a numeroase boli, ca ne protejeaza prin ecranarea undelor electromagnetice la care suntem zilnic expusi, ca este un antimicrobian puternic sau ca neutralizeaza mirosurile. De aceea martisorul fara banutul de argint nu era martisor.
Tot George Cosbuc spunea in studiul lui: "la orase e o sminteala mare a rostului ce-l are martisorul, ca-l facem din aur ori din tinichea galbena, cind el ar trebui sa fie numai alb din argint". Acestea fiind spuse, sper ca v-am convins ca anul acesta sa daruiti persoanelor dragi un martisor in adevartul lui sens: un martisor de argint care sa le ocroteasca. Vezi aici bijuterii de argint martisoare, cadouri de martisor pentru un inceput de Primavara cat mai bun.
